2017. január 9., hétfő

Az első kezdetleges mondatok #papinapló 100.

Már jó ideje látjuk, és sokszor le is írtam, de mostanában valahogy megint óriásit ugrott Mimó a fejlődésben. Nem csak megért mindent, de a válaszaiban elkezdte összekombinálni a szavakat. Persze, most még csak úgy, hogy az általa kialakított, számunka ismert szavakat használja. De az is hatalmas előrelépés. Például, ha a telefonomra pályázik, azt mondja a készülékre mutogatva: Pipójé...Mimi, és közben helyeselve bólogat. Vagyis pontosan tudja, hogy az az enyém, de épp neki kell. Olyat is mond, hogy Mimójé iszi Mama bú. Vagyis az esti vacsiját (iszi) Mama csinálja meg a vízforralóval (bú). Meg olyat is, hogy Mimójé bibi Mama. ami azt jelenti, hogy Mimó bibijét Mama kenje be a kenőccsel. És igen, a Mimi mellett végre használja magára a Mimó nevet is. Je.


De szét is tárja a karjait Mimi travoltásan, ha valamit nem ért. Figyelem magunkat, ezt nem tőlünk tanulta. Ez és még sok más is megerősíti, hogy csomó olyan mechanikus mozdulata van az embereknek, amiket látványosan a felnőttekhez kötünk, pedig már egészen kicsi korban kialakulnak. Így nézve a felnőtteket, nagyon szórakoztató, mennyire gyermetegek még a legkomolyabbak is.


Esténként pedig, amikor altatom Mimmert, már nem is kell zenére táncolni, hanem automatikusan lekuporodik mellém az ágy melletti, kihabtapizot szőnyegre, és velem és/vagy rajtam kezd el punnyadni. Ilyenkor van, hogy egy idő után magától lefekszik a helyére, de megesik, hogy nem durván, de erélyesen megmondom neki, hogy menjen az ágyába, csukja be a szemét és aludjon. Van, hogy háromszor kell szólnom, de mindig megy. Ez mostanában inkább kabaré, mert a nagy hidegben, sál nélkül eléggé bedurrant a torkom, amitől néha elmegy a hangom. Vélhetően sokak örömére amúgy.


A kádban pedig elkezdett Mimm lubickolni. Eddig üldögélt, mászkált, pacsált, most viszont már el is fekszik, és lebegteti magát. Azt nem tudom, hisz nincs más gyerekem, hogy a három hónapos kora óta rendszeres babaúszásnak van-e köze hozzá. Az viszont tényleg feltűnő, mennyire nagy vízbiztonsága van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése